Kelderdichting binnenzijde

Voor elk probleem van water of vocht in de kelder bieden wij een professionele oplossing!

U heeft een mooie kelder maar u kan hem helaas niet gebruiken door insijpelend water of vocht?

Er hangt een muffe geur, je producten worden slecht door een te hoge luchtvochtigheid in je kelder?

Vochtex pakt deze problemen op een professionele manier aan en helpt u bij uw kelderdichting.

Aarzel niet en contacteer ons voor een oplossing!

Ik wil een gratis diagnose
Bekijk onze realisaties

Vraag & antwoord

Een natte of vochtige kelder is een vaak voorkomend probleem in België. 1 op 8 woningen heeft last van een natte of vochtige kelder. Bij een natte of vochtige kelder is er altijd een specifiek probleem dat de aanwezigheid van het vocht in de kelder veroorzaakt. Een veel voorkomend probleem is een gebrek aan verluchting maar dit is lang niet de enige oorzaak, er zijn er nog veel meer. In de volgende rubriek bespreken we de verschillende oorzaken van vochtproblemen in de kelder.

Een vochtige of natte kelder kan verschillende oorzaken hebben. Dus voor we het probleem kunnen aanpakken moeten we eerst de precieze oorzaak van het vochtprobleem nagaan.

De meest voorkomende oorzaak is infiltratie van grondvocht via de keldermuren of via de naden tussen vloer en muur door een gebrekkige afdichting aan de buitenzijde.

Een ander veel voorkomend probleem is een te hoge luchtvochtigheid in de kelder.  Dit is een gevolg van een gebrek aan de nodige ventilatie.

Een derde vaak voorkomend probleem is binnendringend sijpelwater. Omdat een kelder zich ondergronds bevindt, kan het regenwater vaak gemakkelijk een weg naar binnen banen. Dit kan op verschillende manier. Via de muren door een gebrekkig metselwerk, via doorvoeren die niet deftig afgedicht zijn, etc. Kortom water heeft niet veel nodig om veel schade aan te richten in uw kelder.

Een laatste probleem zijn scheuren in de keldervloer of muren.

Omdat de kelder te vochtig is vanwege een te hoge luchtvochtigheid is deze ongeschikt voor de opslag van goederen. Spullen van metaal zullen al snel gaan roesten, papier en textiel zal gaan schimmelen. Door de vorming van deze schimmels zal er ook een muffe geur vrijkomen in de kelder waardoor alle opgeslagen spullen gaan stinken.

Naast deze schimmels trekt een vochtige kelder ook veel ongedierte aan die goed kunnen gedijen in vochtige omgevingen zoals: pissebedden, oorwormen, mijten, etc.

Een woning met een vochtige kelder zal ook onherroepelijk leiden tot een waardevermindering bij verkoop van de woning.

En het spreekt voor zich wanneer een kelder onderloopt met water dat de schade enorm is. Kelders worden tegenwoordig niet alleen gebruikt voor opslag maar er staan ook tal van dure technische installaties.

Om de oorzaak van uw natte kelder aan te pakken voorziet Vochtex drie verschillende methodes:
Kelderdichting via de binnenzijde, kelderdichting via de buitenzijde en drainagesystemen.

Welke van deze drie methodes gebruikt gaat worden is verschillend per situatie. Is het een nieuwbouw dan gaan wij altijd opteren om de kelder via de buitenzijde af te dichten. Daar deze het meest doeltreffend is. Je houdt het water immers volledig buiten je constructie.

Betreft het een renovatie, dan is er meestal geen mogelijkheid meer om de kelder volledig via de buitenzijde af te dichten. Veelal om de reeds aanwezige klinkerwerken, bloemenperken, e.a. belemmeringen. Om de kelder vrij te maken moet immers rondom de woning gegraven worden en dit is zeer kostelijk en het gevaar op nevenschade is groot. Daarom wordt er bij bestaande woningen (renovaties) meestal gekozen voor een dichting via de binnenzijde.

Als laatste hebben we nog de drainages. Er zijn drie soorten: wanddrainage, vloerdrainage en randdrainage. Naargelang de situatie wordt er gekozen voor een van deze drie. Is de vloer gescheurd, dan zal er gekozen worden voor een vloerdrainage.Downloads

Kelderdichting binnenzijde realisaties

Bekijk al onze realisaties
Kelderdichting binnenzijde

Gedeeltelijke bekuiping Schimmert (NL)

28 april 2023
Bekijk realisatie
Kelderdichting binnenzijde

Volledige bekuiping NL

13 maart 2023
Bekijk realisatie
Kelderdichting binnenzijde

Bekuiping muren

09 februari 2023
Bekijk realisatie
MEER WETEN?

Haal een Vochtexpert in huis!

Contacteer ons vandaag nog!